Kalender

Hieronder vindt u onze kalender met alle activiteiten in de Bergsingelkerk en BMVier.
Door op de pijlen bovenaan te klikken kunt u de activiteiten in de komende of voorbije maanden bekijken. Door op de naam van een activiteit te klikken krijgt u meer informatie over het evenement te zien.

<< september 2023 >>
zomadiwodovrza
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Welkom op een reis door het veelzijdige repertoire van de trombone!

De geschiedenis van de trombone en zijn repertoire gaat terug tot de 15de eeuw. Als familie van de trompet stamt zijn naam af van het Italiaanse tromba met het achtervoegsel one, hetgeen betekent “grote trompet”. De eerste aanwijzingen die duiden op het bestaan van de trombone dateren van ca. 1487 (in “Inventione et Usu Musicae” van Tinctoris). De oudste bewaarde trombone stamt uit 1587! Na een periode een beetje uit de gratie te zijn geraakt, kwam het instrument in de 17de eeuw weer helemaal terug. Steeds meer componisten gingen het instrument gebruiken, niet alleen in de kamermuziek aan de diverse Koninklijke hoven, maar ook in orkesten.

 

Tegenwoordig is de trombone een van de meest veelzijdige instrumenten. Overal bruikbaar, in iedere stijl of orkestvorm en voor iedere gelegenheid; van begrafenis tot groot feest! Dat laatste is de drijfveer geweest voor de samenstelling van ons nieuwe programma. Julien Hervé heeft zijn collega Pierre Volders, aanvoerder trombone bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, uitgenodigd om zijn geliefde instrument in het zonnetje te zetten. Hij komt optreden met 15 studenten van de tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam. Ze nemen u mee op een bijzondere muzikale reis en gaan in diverse samenstellingen muziek ten gehore brengen van de zeventiende eeuw tot heden. Na het beluisteren van dit programma hopen ze dat u in vuur en vlam zult staan voor de trombone!

De tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam is een ensemble dat wekelijks repeteert o.l.v. de hoofdvakdocenten  Pierre Volders, Jörgen van Rijen en Remko de Jager. Het doel is om het samenspel tussen de studenten op professioneel niveau te brengen, zodat de spelers kunnen functioneren in beroepsorkesten en in kamermuziekensembles. Regelmatig geven ze concerten en worden ze gevraagd voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld openingen en huldigingen. Dit ensemble is zeer internationaal; de musici komen o.a. uit Nederland, Spanje, Portugal, Hongarije, Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Dit ensemble heeft inmiddels drie maal op rij de “Emory Remington Award” gekregen, een prestigieuze internationale prijs waarnaar  trombone-ensembles van over de hele wereld meedingen.

voorganger: Jan Prij

voorganger: Otto Kroesen

BSK_2023-10-01x
Folder Pais

 

voorganger: Elbert Grosheide

voorganger: Piet de Vries

Vandaag staan we stil bij het verhaal waarin Jeremia van God de opdracht krijgt om in de tempelpoort te gaan staan. Hij moet op die plek alle Judeeërs die naar de tempel gaan om God te vereren oproepen hun leven te veranderen. Gods dringende boodschap is: als je niet gaat leven als kind van mij dan heeft het geen zin om de tempel binnen te gaan.
Als we door de poort de drempel overgaan nemen we wat we meemaken in onze leefwereld mee naar binnen, het huis van God in. Daar spreken we niet over God en mensen maar met God en mensen. Na dat gesprek gaan we over diezelfde drempel weer naar buiten met de motivatie om wat we binnen gehoord hebben in praktijk te brengen.
We beginnen met het verhaal van de broodpater uit Tilburg en vervolgen daarna onze weg door het Oude en Nieuwe Testament.
Piet de Vries

BSK_2023-10-08

Op woensdagavond 11 oktober gaan we weer samen aan tafel. U hoeft niet te koken, wij doen dat voor u!

In de prachtige, beeldbepalende kerk aan de Bergsingel, luiden we niet alleen op zondag de klok, maar vieren en
voelen we het leven van alledag. En eten hoort daar bij. We organiseren de maaltijd voor buurtbewoners en leden van de Bergsingelkerk.

We koken een vegetarische maaltijd én een maaltijd met vlees. We steken kaarsjes aan.

Genoeg overtuigd? Laat ons alleen nog even weten of u komt.
Opgeven kan door te bellen naar: 06-50469156. Aanmelden kan tot en met zaterdag 8 oktober.

De maaltijd duurt van 18:00 uur tot 19:15 uur. Mee-eten is gratis. We vragen aan het einde om een vrijwillige bijdrage die voor u past.

voorganger: Herman IJzerman

voorganger: Marjo den Bakker

voorganger: Jan Prij

voorganger: Iet Buijser