Kalender

Hieronder vindt u onze kalender met alle activiteiten in de Bergsingelkerk en BMVier.
Door op de pijlen bovenaan te klikken kunt u de activiteiten in de komende of voorbije maanden bekijken. Door op de naam van een activiteit te klikken krijgt u meer informatie over het evenement te zien.

<< januari 2023 >>
zomadiwodovrza
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Film ‘Le grand bain’
Zin in een energieke film die bij vlagen onweerstaanbaar is?
Kom dan kijken naar ‘Le grand bain’, een Franse tragikomische film uit 2018!
De depressieve Bertrand (Amalric) vindt langzaam maar zeker plezier in het leven terug wanneer hij zich aansluit bij een groepje mannelijke synchroonzwemmers. Ook de andere zwemmers hebben zo hun problemen, maar schaamte over hun favoriete bezigheid is er daar niet één van.
De film duurt precies twee uur. We beginnen daarom al met het draaien van de film om 19.30 uur.
Inloop vanaf 19.00 uur.

Elke zaterdagmiddag is de Bergsingelkerk tussen 15:00 uur en 17:00 open voor bezoekers.

DBS SCHUBERT met link

Programma

5+5=8 | OCTET – FRANZ SCHUBERT
bezetting: strijkkwintet + fagot + klarinet + hoorn

5+5=12 | LIEDEREN – FRANZ SCHUBERT
bewerking: Alexander van Eerdewijk (2022)
bezetting: strijkkwintet + blaaskwintet + sopraan + tenor

 

voorganger: René van Loon

Iedere zondagmorgen om 9.00u vindt in de Laurenskerk een sobere vroegdienst plaats. Deze duurt niet langer dan vijftig minuten, maar alles dat bij een ‘gewone’ dienst hoort vindt plaats. Wisselende voorgangers doen de dienst. Een bijzondere ervaring op het vroege uur van de zondag. Deze dienst staat onder verantwoordelijkheid van de Rotterdamse binnenstadsgemeenten: Laurenspastoraat, Maaskant Open Grenzen, de Pauluskerk en de Gereformeerde Kerk (Bergsingelkerk BMVier). Kijk voor meer informatie over de viering op de website van de Laurenskerk.

voorganger: Katinka Broos

voorganger: Ton Verbeek

De Open Deur is een oecumenisch blad over zingevings- en geloofsvragen. Het komt iedere maand uit met een nieuw thema, waarbij altijd gedichten, foto’s en artikelen die aanleiding geven om over allerlei zaken te praten. De kring bestaat al een tijd, maar is open voor iedereen. Dus aansluiten kan altijd! Heeft u interesse, dan even een telefoontje naar de contactpersoon.

Contactpersoon: Lydia Roosendaal

De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

Vind je het leuk om te zingen? Neem dan contact op met Edwin Vooijs (cantor).

Het dagelijks bestuur van Bergsingelkerk BMVier komt twee weken voor een kerkenraadsvergadering bij elkaar. Kijk op de contactpagina om contact op te nemen met de scriba of predikant.

Elke zaterdagmiddag is de Bergsingelkerk tussen 15:00 uur en 17:00 open voor bezoekers.

In de gloria

Concert: In de gloria! van Wishful Singing
Tickets: € 22,50 via de website van Wishful Singing.

1000 jaar zingevende muziek om het tijdelijke te doorbreken
Muziek die je dichter bij jezelf brengt, dat is de essentie van In de gloria! Een nieuwe reeks concerten van Wishful Singing op prachtige locaties en kerkjes door heel Nederland. Klanken van troost en hoop geven een gevoel van meer verbinding met jezelf en met de mensen om je heen.

2022 is voor de zangeressen een jaar geweest met veel zelfreflectie, waarin ze zichzelf nog beter hebben leren kennen. Om die ruimte te voelen is rust en het samen maken van muziek onmisbaar geweest. Deze ervaring willen ze graag bieden aan iedereen die hier behoefte aan heeft.

Wishful Singing zingt muziek die de ruimte schept om je echt even stil te laten staan en zijn; van doorvoelde gregoriaanse gezangen uit de middeleeuwen tot levenslustige composities van hedendaagse componisten. De muziek wordt omlijst door zinrijke en inspirerende poëzie, die het concert een extra dimensie geeft. Vier met Wishful Singing de schoonheid en kracht van de muziek en beleef een moment van bezinning en vreugde.

Met muziek van o.a. Hildegard von Bingen, Henry Purcell, Ola Gjeilo en Maurice Duruflé.

“De zang van Wishful Singing is zowel hemels als aards. De stemmen die in bijvoorbeeld het ‘Ave Maria’ van Palestrina zo prachtig harmonieus samenklinken, waaieren ook weer uiteen in vijf heel verschillende muzikale persoonlijkheden: uitdagend of meer ingetogen, vloeiend of ruiger.”
– Winand van de Kamp, Haarlems Dagblad

Promotievideo: (145) In de gloria | Wishful Singing | Trailer – YouTube

voorganger: Aad van Endhoven

Iedere zondagmorgen om 9.00u vindt in de Laurenskerk een sobere vroegdienst plaats. Deze duurt niet langer dan vijftig minuten, maar alles dat bij een ‘gewone’ dienst hoort vindt plaats. Wisselende voorgangers doen de dienst. Een bijzondere ervaring op het vroege uur van de zondag. Deze dienst staat onder verantwoordelijkheid van de Rotterdamse binnenstadsgemeenten: LaurenspastoraatMaaskant Open Grenzen, de Pauluskerk en de Gereformeerde Kerk (Bergsingelkerk BMVier). Kijk voor meer informatie over de viering op de website van de Laurenskerk.

voorganger: Katinka Broos

voorganger: Otto Kroesen

Vandaag is er een gemeentevergadering na de diensten.
In de zondagsbrieven is regelmatig verteld over het beleidsplan dat in de maak is. Het is in de kerkenraadsvergadering van 19 januari besproken en wordt als concept voorgelegd aan de gemeente.
Wat is de richting voor de komende jaren? Graag wil de kerkenraad uw mening en ideeën horen. Tijdens de vergadering wordt de presentatie van de voorbereidingsgroep toegespitst op de beleidsvoornemens.
Het conceptbeleidsplan is met de zondagsbrief meegestuurd. De papieren versies liggen in de kerken.
De vergadering vindt plaats in BMVier om 11.30 uur.
Maar natuurlijk wordt er met koffie op de mensen uit de Bergsingelkerk gewacht!
Katinka Broos, voorzitter

De oecumenische leerkring is een gesprekskring met deelnemers uit de breedte van de kerken. Hij wordt geleid door dr. Tjaard Barnard (remonstrants) en ds Katinka Broos (PKN). Er zijn mensen die al jaren meedoen en tegelijkertijd schuiven er ook elk jaar nieuwe mensen aan. Dit seizoen bespreken we de inhoud van het christelijke geloof aan de hand van een boekje van Toon Tellegen ‘God onder de mensen’. De ogenschijnlijk luchtige verhalen van de hand van Tellegen bieden vaak veel stof tot overdenken en overpeinzing.

Aanmelden: administratie@remonstrantenrotterdam.nl.
Contactpersoon: Tjaard Barnard barnard@remonstrantenrotterdam.nl

De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

Vind je het leuk om te zingen? Neem dan contact op met Edwin Vooijs (cantor).

Teksten lezen we vaak met het verstand, maar dan komen ze vaak niet binnen. Als we aandachtig  lezen en aanwezig zijn bij een tekst kan deze vaak onverwacht open gaan.

In deze korte meditatieve sessies van circa een half uur gaan we lezen en mediteren wij met hart en lichaam.
Een groepje mensen uit de Bergsingelkerk verzorgt afwisselend deze meditaties.

Je kunt aanhaken op elke eerste dinsdag  van de maand vanaf januari 2023.

De erfenis van de Duitse theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) is een blijvende bron van inspiratie en reflectie voor de hedendaagse mens voor wie de vanzelfsprekendheid van God is weggevallen. Tijdens de beide avonden  zal verantwoordelijkheid de rode draad vormen. Voor Dietrich Bonhoeffer  is verantwoordelijkheid ingeweven in de relatie van ons mensen met God, niet weg te denken uit ons mens zijn, wezenlijk dus, maar allesbehalve vanzelfsprekend. Bonhoeffer heeft veel geschreven over de verantwoordelijkheid die de christen op zich neemt, die Jezus wil navolgen. Ook in een van zijn gedichten,  ‘christen en heiden’  wijst hij er op dat de christen naast God staat in al zijn lijden. Zeker zal ook aan de orde komen hoe Bonhoeffer heeft nagedacht over verantwoordelijkheid voor ons in een tijd waarin wij leven alsof God niet bestaat. Hij heeft zich in zijn brieven, waarin hij zijn nieuwe theologische ideeën schreef vanaf april tot augustus 1944, onder andere afgevraagd of wij christen kunnen zijn, totaal a-religieus en behorend tot de wereld? 

In twee avonden verkennen wij de betekenis van verantwoordelijkheid in zijn werk. We nemen daarin ook mee wat Bonhoeffer in zijn laatste, onaf gebleven boek “Ethik” over verantwoordelijkheid heeft geschreven. Deze avonden zijn een vervolg op een eerdere serie activiteiten rond het werk van Dietrich Bonhoeffer, maar voorkennis is niet vereist

De avonden beginnen met een inleiding op het thema van Door Hezemans en daarna volgt een groepsgesprek.

Contactpersoon: Jan Prij en Door Hezemans

Bijbelclub in BMVier door Herman IJzerman: van 14.00 tot 16.00 uur

Elke zaterdagmiddag is de Bergsingelkerk tussen 15:00 uur en 17:00 open voor bezoekers.

voorganger: Marjolein den Dulk

voorganger: Jan Prij

De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

Vind je het leuk om te zingen? Neem dan contact op met Edwin Vooijs (cantor).

Bergsingelkerk: een kerk vol zang en muziek.

Kort samengevat biedt deze avond:

  • een kleine reis door de kerkmuziek in verleden, heden en toekomst;
  • een inkijk in de kerk muzikale praktijk;
  • een ludieke confrontatie met de praktijk.

Nieuwsgierig geworden? Dan graag tot ziens op 14 februari om 20.15 uur.

(Valentijnsdag, dus neem gerust een geliefde mee die niet perse geheim behoeft te zijn)

Contactpersoon: Edwin Vooijs

Op woensdagavond 15 februari gaan we weer samen aan tafel. U hoeft niet te koken, wij doen dat voor u!

In de prachtige, beeldbepalende kerk aan de Bergsingel, luiden we niet alleen op zondag de klok, maar vieren en
voelen we het leven van alledag. En eten hoort daar bij. We organiseren de maaltijd voor buurtbewoners en leden van de Bergsingelkerk.

We koken een vegetarische maaltijd én een maaltijd met vlees. We schenken wijn. We steken kaarsjes aan.

Genoeg overtuigd? Laat ons alleen nog even weten of u komt.
Opgeven door te bellen naar: 06-50469156. Aanmelden kan tot en met zaterdag 11 februari.

De maaltijd duurt van 18:00 uur tot 19:15 uur. Mee-eten is gratis. We vragen aan het einde om een vrijwillige bijdrage die voor u past.

De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

Vind je het leuk om te zingen? Neem dan contact op met Edwin Vooijs (cantor).

Voor wie interesse heeft om mee te lezen: ga even langs de bieb of boekhandel om het boek Schemerleven op te halen van Jaap Robben. Het boekje werd in een recensies een streling voor de ziel genoemd dus dat belooft een bijzondere avond te worden. Iedereen is weer van harte welkom op 17 februari 2023 om 19:30 in Rotterdam West bij BMVIER op de volgende boekbespreking. Graag tot dan, Justus. jpieke@hotmail.com.

Elke zaterdagmiddag is de Bergsingelkerk tussen 15:00 uur en 17:00 open voor bezoekers.

voorganger: Herman IJzerman

voorganger: Anki Peper

De Open Deur is een oecumenisch blad over zingevings- en geloofsvragen. Het komt iedere maand uit met een nieuw thema, waarbij altijd gedichten, foto’s en artikelen die aanleiding geven om over allerlei zaken te praten. De kring bestaat al een tijd, maar is open voor iedereen. Dus aansluiten kan altijd! Heeft u interesse, dan even een telefoontje naar de contactpersoon.

Contactpersoon: Lydia Roosendaal

De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

Vind je het leuk om te zingen? Neem dan contact op met Edwin Vooijs (cantor).

voorganger: Bram Robbertsen

Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd. Het is een tijd van bezinning, inkeer en vasten op weg naar Pasen. Het is een oud christelijk gebruik om deze periode te beginnen met een viering waarin je een askruisje ontvangt. Ook vieren we vanavond de maaltijd van de Heer. Het is goed om dat met mensen uit verschillende kerken te doen. Wees van harte welkom in de Bergsingelkerk. We zien uit naar je komst!

In de Veertigdagentijd lezen we 4 donderdagmiddagen gedeelten uit het boek “Exodus. Boek van de bevrijding.”

De schrijver Jonathan Sacks (1948-2020) was opperrabbijn van Groot-Brittannië. Hij schreef vele boeken en wordt alom gewaardeerd voor de belangrijke bijdrage die hij leverde aan het maatschappelijk debat.

In ‘Exodus’ geeft Sacks een uitleg van dit boek in vierenveertig essays, gestructureerd volgens het traditionele joodse lezingenrooster. Daarbij kiest hij voor een literaire benadering met veel aandacht voor genre en structuur. Naast een originele exegese plaatst Sack de verhalen uit Exodus in een wijder verband plaatst en verbindt ze met ons dagelijks leven. Ook politieke stellingnames gaat Sacks niet uit de weg. En dit alles in een mooie verhalende schrijfstijl.

Wij kunnen natuurlijk niet alle 44 essays lezen, maar nemen er 4 uit, passend bij de tijd van het liturgisch jaar. Daarom hoef je het boek niet te kopen (kan wel, ca. 30 euro), maar ontvang je kopieën van de te lezen gedeeltes.

Contactpersoon: Katinka Broos

Elke zaterdagmiddag is de Bergsingelkerk tussen 15:00 uur en 17:00 open voor bezoekers.