Weeshuis Sierra Leone

Op zaterdagmiddag 12 oktober stond Haja Koroma voor een volle zaal in het kerkcentrum BMVier. Zij vertelde daar het roerende verhaal over het ontstaan van het weeshuis in een dorpje in Sierra Leone, een klein land aan de noordwest kust van Afrika. Sierra Leone heeft niet alleen een burgeroorlog van bijna 10 jaar achter de rug maar ook nog een Ebola epidemie. In het dorpje waar Haja vandaan kwam stierf 50% van de inwoners.
Na de epidemie bezocht Haja, die sinds 2000 in Nederland woont, haar geboorteland en zag dat veel kinderen op straat zwierven, vaak geheel zonder familie, op zoek naar voedsel en onderdak. De regering doet vrijwel niets voor deze kinderen. Haja nam het initiatief om een huis te vinden voor zo’n 30 kinderen. Dit aantal is inmiddels opgelopen tot 65, veel te veel voor de beschikbare faciliteiten.

Stichting Veilige Toekomst Weeskinderen

Er is voor steun aan dit weeshuis in 2017 een stichting opgericht die maandelijks de huur voldoet voor het huis waar de 65 ebola-wezen verblijven. De wezen ontvangen twee maaltijden per dag en het streven is dat ook elk kind een slaapmat en onderwijs krijgt.
Henk Willemse, bestuurslid en een van de drijvende krachten achter de stichting gaf een heldere uiteenzetting over de plannen het weeshuis verder financieel en organisatorisch te steunen.

Gedicht over Rotterdam

Er werd ook een cultureel programma aangeboden met muziek, voordrachten en een kleine tentoonstelling. Hoogtepunt was een gedicht, in uitstekend Nederlands voorgedragen door Ishmael Kamara, de presentator van de avond (pas 7 jaar in Nederland!). Daarin vertelde hij dat hij ondanks regen en kou zich thuis te voelde aan de oevers van de Maas. Het ‘warme hart van Rotterdam’ betekent veel voor hem. Zijn boeiende voordracht liet een andere kant van de vaak sombere medaille zien als het gaat over migranten….

De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een smakelijke maaltijd volgens Sierra Leoons recept bereid door de vrijwilligers van BMVier.

Gegevens Stichting Veilige Toekomst Weeskinderen

RSIN: 857685831 (ANBI: giften zijn aftrekbaar voor de belasting)
Bankrekening: NL54 TRIO 0338 6580 76
KVK Rotterdam: 69003246
Contactpersoon: Cor Groenendijk
email: stichtingveiligetoekomst@gmail.com
www.veiligetoekomstweeskinderen.nl
tel: 06-28506859