Vrijheid vieren – vrijheid leven

Op zaterdag 1 juli ben je van harte welkom bij de Keti koti dienst in de Laurenskerk. Deze dienst begint om 10:30 uur. 1 juli is een dag om samen te gedenken en te vieren. De kerken van Rotterdam doen dat dit jubileumjaar in de Laurenskerk.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden, toenmalige koloniën van het Nederlandse koninkrijk, bij wet afgeschaft. Toch moest een deel van de tot slaaf gemaakten hierna onder staatstoezicht blijven werken om de ‘schade van deze maatregel’ te beperken voor de plantagehouders! Om die reden is voor velen in het toenmalige koninkrijk de slavernij pas daadwerkelijk ten einde gekomen in 1873. Op 1 juli is dat 150 jaar geleden.

Samen gedenken we in onze stad de vele slachtoffers van de slavernij. We vieren de afschaffing daarvan en bezinnen ons op ons huidige samenleven. Want we hebben een gedeeld verleden en een gezamenlijke toekomst.

Er is muziek uit uiteenlopende tradities. Er klinken woorden uit de bijbel en ‘spoken word’. We bidden en delen. Met voorgangers uit verschillende kerken.

De kerken van Rotterdam hopen een bijdrage te leveren aan de bewustwording van ons verleden, aan het onderlinge gesprek en groeiend begrip. En aan een toekomst waarin wij voor elkaar vrede en vrijheid zijn.