Rotterdam Chamber Music Society met Wenen!

Het wordt weer een interessant concert in de Bergsingelkerk! Lifestream op donderdag 17 juni a.s. om 20.00 uur. Muziekliefhebbers zullen goed moeten opletten want er worden tijdens dit concert bijzondere werken uitgevoerd!

Allereerst:
Klarinet Kwintet (1891)
Johannes Brahms (1833- 1897)

en vervolgens:
Verklärte Nacht (Nuit transfigurée) (1899)
Arnold Schönberg (1874-1951)

Samenstelling orkest

Julien Hervé – klarinet
Tijmen Huisingh – viool
Alejandro Trigo – viool
Pierre-Marc Venaudon – altviool
Wilker Paredes – altviool
Céline Flamen – cello
Amke Te Wies – cello

En het programma…

Een avond met twee Oostenrijks componisten wier levens elkaar gekruist hebben, maar bij twee verschillende muziekscholen horen. Het Klarinet Kwintet van Brahms wordt niet vaak uitgevoerd; het is minder bekend dan dat van Mozart. Brahms componeerde dit werk aan het einde van zijn carrière en heeft het opgedragen aan een talentvol klarinettist van zijn tijd. Het andere stuk op het programma is het strijksextet Verklärte Nacht van Schönberg dat is gebaseerd op een gedicht van Richard Dehmel. In tegenstelling tot het kwintet van Brahms, schreef Schönberg dit stuk juist als kersverse componist in het begin van zijn carrière en stond hij bovendien onder invloed van een hevige verliefdheid.

Zwanenzang

Julien Hervé’s brede repertoirekennis en ervaring met kamermuziek, bracht hem tot het combineren van de twee stukken. Deze werden met een tussentijd van slechts acht jaar geschreven en markeren een overgangsfase in de muziek. Daarom is het zo interessant om deze twee stukken samen ten gehore te brengen. Schönberg’s Verklärte Nacht is de zwanenzang van de Romantiek. Daarna kiest deze vooruitstrevende Oostenrijkse componist een radicale koers die de aloude harmonieën van een tegenvorm voorziet met atonale muziek. Hij componeert op basis van zijn dodecafonische methode oftewel twaalftoons techniek. Dodecafonie – van het Griekse ‘dodeka’ (twaalf) – is een compositietechniek waarin van alle twaalf verschillende tonen uit de westerse muziektraditie één basisreeks wordt gemaakt. Die reeks dient vervolgens als uitgangspunt voor de compositie. Schönberg wilde atonale muziek daarmee een systeem geven dat zich kon meten met het tonale systeem.

Ervaren talent….

Dit programma biedt de mogelijkheid om jong en ervaren talent in een evenwichtige samenstelling samen te laten spelen. Hervé zal de jonge musici coachen op het gebied van interpretatie en inhoudelijke vragen over de stukken zelf.