Rome, Mekka en Santiago

Ik kies niet de weg, maar de weg kiest mij…
In de serie ‘pelgrimage’ vertellen vier pelgrims over hun pelgrimage naar respectievelijk Rome (17 februari), Mekka (19 mei) en Santiago de Compostella (22 juni).
De eerste avond met Arno van Diederen was een groot succes! Lees hierover het blog: Een gelovig ongelovige.

Film “The Way” – vrijdag 22 april – Emilio Estevez

The Way is een film van Emilio Estevez. De film ging in 2010 in première op het Internationaal filmfestival van Toronto. Daniel is de zoon van de Amerikaanse dokter Tom. Hij is een fervente wandelaar en legt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella af. Tijdens de tocht wordt Daniel echter het slachtoffer van een storm en komt hij om het leven. Tom heeft nooit begrepen waarom zijn zoon die tocht wou afleggen. Op zoek naar antwoorden en het lichaam van zijn zoon trekt Tom naar Saint-Jean-Pied-de-Port, waar hij begint aan dezelfde pelgrimsroute. Onderweg wordt hij onderworpen aan de gevaren van een lange wandeltocht, maar ontmoet hij ook enkele lotgenoten. De hoofdrollen worden vertolkt door Martin Sheen, Deborah Kara Unger, Yorick van Wageningen, James Nesbitt en Emilio Estevez zelf.

Mekka – donderdag 19 mei – Mohammed Kechouh en Rudy van der Aar

Op donderdag 19 mei vertellen de Maassluizer Mohammed Kechouh en Rudy van der Aar uit Den Haag over hun bedevaartreis naar Mekka. ‘Duurzaamheid en islam horen bij elkaar’  aldus de beide mannen. In 12 weken  fietsten zij op een houten fiets van Maassluis naar Mekka. Onderweg vroegen zij aandacht voor duurzaamheid. Duurzaam leven is bewust omgaan met je omgeving. Dat begon al bij het vertrek uit Den Haag en Maassluis waarin ze jongeren de opdracht gaven om goed te zorgen voor een geplant boompje tijdens hun afwezigheid. Onderweg volgden vele acties om mensen bewust te maken van de omgeving waarin zij leefden.

De reis bleef niet onopgemerkt. Dagblad Trouw besteedde er uitgebreid aandacht aan in haar krant: https://www.trouw.nl/home/op-een-houten-fiets-van-maassluis-naar-mekka~a0daada6/

En onlangs nog een artikel op de website van Nieuwwij: https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/in-de-aarde-zijn-tekenen-zien-jullie-die-dan-niet/ 

 

Santiago de Compostella – woensdag 22 juni – Leonie van Staveren

Op woensdag 22 juni zal Leonie van Staveren ons vertellen over haar pelgrimage naar Santiago de Compostella. “Wat me aantrok was de hectiek achter te laten, de leegte in te lopen en zien waar het pad me brengt”. Wat betekent het om je toe te vertrouwen aan de weg, aan het onbekende. De ervaring van Leonie is dat zij in de spirituele dimensie werd gezogen toen ze ging lopen.

Leonie van Staveren was niet alleen pelgrim. Tijdens haar onderweg-zijn werd ook herbergier-zijn in haar wakker geroepen. Zij werd herbergier langs de weg van andere pelgrims. Bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Inmiddels terug in Nederland vraagt zij zich af hoe kun je hier herbergier zijn in het leven dat je nu leeft?

Alle avonden vinden plaats in de Bergsingelkerk, Bergsingel 150 Rotterdam.
Aanvang 20.00 uur; filmavond aanvang 19.30 uur

Toegang is vrij.
SVP aanmelden via lydia.roosendaal57@gmail.com