Het wonder van de Noordmolenstraat

De komende 4-mei viering in de Bergsingelkerk staat in het teken van herdenking en bezinning. Het is 75 jaar geleden dat het criminele nazi-regiem werd weggevaagd onder de rest van de wereld onder een regen van bommen, granaten en raketten. We herdenken de Duitse dominee Dietrich Bonhoeffer, die de uiterste consequenties aanvaardde van zijn overtuiging dat je als christen niet mocht stilzitten en de ogen sluiten voor de gruwelijke werkelijkheid van die dagen. Opgehangen twee weken voor het einde van de oorlog op persoonlijk bevel van Hitler!
En natuurlijk onze eigen Frits de Zwerver, de gereformeerde predikant Frits Slomp die een organisatie oprichtte die de hulp aan tienduizenden onderduikers moest coördineren.

Israël Levi de Winter (vader)

We herdenken ook het gruwelijke Wonder van de Noordmolenstraat, onze joodse landgenoot de 33-jarige Levi Israël de Winter, eigenaar van de manufacturen winkel die daar was gevestigd; zijn vrouw Henriette en dochter Grietje, 5 jaar oud (!). Allemaal in 1942 vergast in Auschwitz.

Alleen al in het Liskwartier rond de Bergsingelkerk zijn 111 joodse Nederlanders vermoord. Gewone Nederlanders. Zoals er Nederlanders zijn van wie de voorouders Hugenoten waren uit Frankrijk, Indo’s uit het vroegere Nederlands-Indië en in de huidige tijd uit Aruba, Marokko of Somalië, en ga zo maar door!

De geschiedenissen zijn tragisch. We denken aan Raphael en Judik Viool van de Rodenrijselaan 48b, vergast in Auschwitz op 30  september 1942. Of  de familie Spetter van de Bergselaan 176a: Joseph, Sally, Jetje, Meier, Elisabeth. Vergast in Auschwitz en Sobibor.

Rosette van Dam

En dan de mooie Rosette van Dam van de Bergweg 99b, vermoord in Birkenau. En ook Levie en Elisabeth van der Sluis met hun 2-jarig zoontje van de Voorburgstraat 150b, alle drie vermoord in 1942 in Auschwitz.

Levie van der Sluis

Het is van belang alert te blijven! De lessen uit het verleden beginnen te vervagen.

 

Wij herdenken hen allen. 

 

 

OP 4 MEI VINDT EEN BIJZONDERE HERDENKINGSDIENST PLAATS IN DE BERGSINGELKERK. AANVANG 15.00 UUR.

EEN IEDER WELKOM!

Foto op de openingspagina: Wim Noordegraaf (met dank)