Concerten

De zaal, het podium en de Steinway

De Bergsingelkerk is vanwege de uitstekende akoestiek bijzonder geschikt voor concerten en conferenties. Sinds de grondige verbouwing van de kerkzaal in 2018 met onder andere een nieuw podium van ca. 100 m2 is de populariteit van de kerk sterk toegenomen. De honderd jaar oude, doch volledig gereviseerde Steinway B2 vleugel heeft een bijzondere klank, duidelijk niet die van een moderne vleugel. Authentiek is in, dus in de Bergsingelkerk kun je horen hoe Brahms en Mahler, Schönberg en Tsjaikovsky echt hebben geklonken. Maar ook voor moderne muziek is de vleugel geschikt. De bekende pianist Bobby Mitchell die met Het Doelen Ensemble het instrument bespeelde, verklaarde:

“I think the instrument is of extreme high quality. The sound is inviting and varied, and the key depth and action invite the player to look for a variety of sound quality and different modes of attack. The instrument is unlike many Steinways one encounters in a couple of ways and these difference make the instrument unusual and memorable. The key depth and suppleness in the action is one observation that makes the instrument unique, and certainly plays in its favor. The warm but indirect sound is another, a quality that I like very much and a quality that suits the acoustics in the church very well. I think it is a very fine instrument and it would be a pleasure to come and play a recital on it one day!”

Steinway niet alleen voor concerten!

De banken van de kerkzaal zijn origineel (van calvinistische origine!), maar bekleed en zitten zeer comfortabel. De zaal kan ongeveer 250 bezoekers herbergen, terwijl koffie en andere dranken kunnen worden gebruikt in de voorzaal.

Hieronder een overzicht van concerten die in de komende tijd plaatsvinden. Kijk op onze kalender voor een compleet overzicht.

Concertagenda

De RCMS begint het seizoen met een uniek programma. In 2021 hebben we jonge talenten uitgedaagd om zelf een programma samen te stellen waarna het beste voorstel in 2022 zou worden uitgevoerd. Afgelopen december is het jonge Rotterdamse Rooftop Collectief de RCMS Challenge winnaar geworden. Met muziek van Franz Schubert, Hanns Eisler, Leos Janàcek en korte intermezzo’s uit het werk van Johannes Brahms nemen deze 12 jonge getalenteerde musici ons via een reeks tableaus mee in de verschillende gemoedstoestanden van Ophelia. U bent van harte welkom om het resultaat van deze challenge te komen bijwonen.

gratis toegang

20.15 – 21.30 zonder pauze

Vrijdagavond 7 oktober 2022 genieten van klassieke muziek in de Bergsingelkerk te Rotterdam

Stichting Melopee organiseert een modern-klassiek concert in de Bergsingelkerk te Rotterdam, met een muzikale inleiding op het programma. Titel: Weg van Verandering.

Informatie:
Vrijdag 7 oktober 2022, 19:30 uur muzikale inleiding, 20:15 uur aanvang concert.

Modern-klassiek concert, met professionele musici.

Locatie: Bergsingelkerk te Rotterdam, Bergsingel 152, Rotterdam.

Toegang gratis (vrije gift na afloop).

Met werken van: Bach, Dvořák, Grieg, Debussy, Stravinsky, Britten en Bonke. Uitvoerenden: Strijkkwartet Amici della Musica en pianist Ad Broeksteeg.

Toelichting
De productie ‘Weg van verandering’ stond oorspronkelijk voor november 2021 gepland, maar de pandemie stond destijds een uitvoering in de weg. Vervolgens hebben in februari 2022 twee van de drie geplande concerten plaatsgevonden (in Vught en Den Haag).

De uitvoering in Rotterdam is het slotconcert, met werken van componisten uit verschillende perioden, omlijst door de ‘grondlegger’ van de klassieke muziek: Johann Sebastian Bach. De muzikale weg van verandering in de loop der tijd wordt verklankt, met bijzondere aandacht voor composities uit de periode eind 19e eeuw tot heden. Bovendien is een tweetal stukken binnen deze productie voor het eerst ten gehore gebracht. Een daarvan is het strijkkwartet Rising Awareness, gebaseerd op de klimaatproblematiek en de daarmee gepaard gaande noodzaak van maatschappelijke verandering.

Coronaproof

Tijdens de concerten worden de eventueel dan bestaande corona-richtlijnen van de Rijksoverheid gehanteerd.

Toegang: Gratis

Uitvoerenden: Desiderius Trio

Trombonist: David Paradi
Sopraan: Lilian Tong
Pianist: Aliya Iskhakova

Toelichting
Wij zijn een trio met een unieke combinatie van een sopranozangeres, trombonist en een pianist met een gevarieerd en uitgebreid repertoire vanaf Baroque- tot hedendaagse muziek. We maken volledig gebruik van welluidende en melodieuze klanken gecombineerd met zang en trombone. Het concert zal componisten bevatten zoals Fux, Lachner, Berlioz, Clementi, Bizet, Kroeger. Plus zal een er nieuw gecomponeerd stuk worden aangedragen, geschreven door Hongaarse componist Aleksandr Jaremko.