Concerten

De zaal, het podium en de Steinway

De Bergsingelkerk is vanwege de uitstekende akoestiek bijzonder geschikt voor concerten en conferenties. Sinds de grondige verbouwing van de kerkzaal in 2018 met onder andere een nieuw podium van ca. 100 m2 is de populariteit van de kerk sterk toegenomen. De honderd jaar oude, doch volledig gereviseerde Steinway B2 vleugel heeft een bijzondere klank, duidelijk niet die van een moderne vleugel. Authentiek is in, dus in de Bergsingelkerk kun je horen hoe Brahms en Mahler, Schönberg en Tsjaikovsky echt hebben geklonken. Maar ook voor moderne muziek is de vleugel geschikt. De bekende pianist Bobby Mitchell die met Het Doelen Ensemble het instrument bespeelde, verklaarde:

“I think the instrument is of extreme high quality. The sound is inviting and varied, and the key depth and action invite the player to look for a variety of sound quality and different modes of attack. The instrument is unlike many Steinways one encounters in a couple of ways and these difference make the instrument unusual and memorable. The key depth and suppleness in the action is one observation that makes the instrument unique, and certainly plays in its favor. The warm but indirect sound is another, a quality that I like very much and a quality that suits the acoustics in the church very well. I think it is a very fine instrument and it would be a pleasure to come and play a recital on it one day!”

Steinway niet alleen voor concerten!

De banken van de kerkzaal zijn origineel (van calvinistische origine!), maar bekleed en zitten zeer comfortabel. De zaal kan ongeveer 250 bezoekers herbergen, terwijl koffie en andere dranken kunnen worden gebruikt in de voorzaal.

Hieronder een overzicht van concerten die in de komende tijd plaatsvinden. Kijk op onze kalender voor een compleet overzicht.

Concertagenda

Uitgevoerd worden de beroemde Mass for four voices van William Byrd, en een aantal kleinere werken van tijdgenoten als Thomas Morley, Thomas Tallis en Peter Philips.
Daarnaast werk van hedendaagse componisten, zoals William Walton, James MacMillan, John Tavener en Eric Whitacre.
Enkele werken worden achtstemmig uitgevoerd.

zaterdag 18 juni 2022 om 20.15 uur, Bergsingelkerk te Rotterdam toegang € 17,50
Voorverkoop € 15,- (kinderen gratis) via website http://www.alexanderkamerkoor.nl

Voor de laatste concerten van dit seizoen staan het pianokwintet van de Russische componist Aleksander Borodin en “Im fremden Land” van de hedendaagse Franse componist Philippe Hersant op het programma. Borodin componeerde het Pianokwintet tijdens een vakantie in Italië. Het stuk toont duidelijk de muzikale verbeeldingskracht van deze componist. In het werk van Philippe Hersant weerklinken subtiele orkestraties; poëtische klimaten en introspectieve mijmeringen openbaren zich. Hij komt naar Rotterdam om de Nederlandse première van zijn stuk mee te maken.

Voor deze concerten starten we een samenwerking met het Eindhovense Storioni Festival, waarin dezelfde musici zullen optreden. Bart van de Roer en Julien Hervé zijn docenten bij Codarts en werken graag samen met jong talent. Het Sonoro Quartet is finalist van het Storioni Concours 2021, en ze nemen deel aan de Nederlandse Strijkkwartet Akademie. Evenals de RCMS, wil het Storioni Festival met zijn concours en de NSKA jonge talenten ervaring laten opdoen en concerten voor ze creëren. Na het bereiken van de finale in het festival, spelen ze nu samen met Bart van de Roer en Julien Hervé, hier bij RCMS. Deze samenwerking geeft de jonge talenten een bredere exposure en, in dit geval, de unieke kans om met de componist aan een stuk te werken. Bart van de Roer speelt met deze vier jonge musici van het Sonoro Quartet het stuk van Borodin. Julien Hervé voegt zich bij hen voor het Franse werk. Eerder deze maand speelde het Sonoro Quartet in het Muziekgebouw Eindhoven en TivoliVredenburg Utrecht.

Een zonnig programma om samen de zomer in te gaan!

Programma:
Pianokwintet – A. Borodin
Im fremden Land – P. Hersant
Musici:
Bart van de Roer – piano
Julien Hervé – klarinet
Mona Verhaas – viool
Jeroen de Beer – viool
Séamus Hickey – altviool
Paul Heyman – cello

Stella Brüggen

Eindexamenrecital

toegang gratis

Of de getalenteerde Nederlands-Amerikaanse componiste Heather Pinkham, alsjeblieft een cello concerto voor Maya en het DE&YDE mocht schrijven… Natuurlijk! Met deze vraag en steun van FPK belooft dit een happening te worden. En met een geweldig thema: de Big Bounce theory. Dit wordt een spectaculaire première!
Na de pauze volgt het release-concert met Maya Fridman en Maarten van Veen met NUÏT. Hun cd komt uit op 20 mei en ze improviseren deze avond ( het eerste officiële concert!) net als op de cd over de Egyptische godin, NUÏT.
Na afloop signeren ze de cd.
Kaartverkoop via de site van het Doelenensemble: https://www.doelenensemble.nl/concerten/