Concerten

De zaal, het podium en de Steinway

De Bergsingelkerk is vanwege de uitstekende akoestiek bijzonder geschikt voor concerten en conferenties. Sinds de grondige verbouwing van de kerkzaal in 2018 met onder andere een nieuw podium van ca. 100 m2 is de populariteit van de kerk sterk toegenomen. De honderd jaar oude, doch volledig gereviseerde Steinway B2 vleugel heeft een bijzondere klank, duidelijk niet die van een moderne vleugel. Authentiek is in, dus in de Bergsingelkerk kun je horen hoe Brahms en Mahler, Schönberg en Tsjaikovsky echt hebben geklonken. Maar ook voor moderne muziek is de vleugel geschikt. De bekende pianist Bobby Mitchell die met Het Doelen Ensemble het instrument bespeelde, verklaarde:

“I think the instrument is of extreme high quality. The sound is inviting and varied, and the key depth and action invite the player to look for a variety of sound quality and different modes of attack. The instrument is unlike many Steinways one encounters in a couple of ways and these difference make the instrument unusual and memorable. The key depth and suppleness in the action is one observation that makes the instrument unique, and certainly plays in its favor. The warm but indirect sound is another, a quality that I like very much and a quality that suits the acoustics in the church very well. I think it is a very fine instrument and it would be a pleasure to come and play a recital on it one day!”

Steinway niet alleen voor concerten!

De banken van de kerkzaal zijn origineel (van calvinistische origine!), maar bekleed en zitten zeer comfortabel. De zaal kan ongeveer 250 bezoekers herbergen, terwijl koffie en andere dranken kunnen worden gebruikt in de voorzaal.

 

 

Hieronder een overzicht van concerten die in de komende tijd plaatsvinden. Kijk op onze kalender voor een compleet overzicht.


Concertagenda

Welkom op een reis door het veelzijdige repertoire van de trombone!

De geschiedenis van de trombone en zijn repertoire gaat terug tot de 15de eeuw. Als familie van de trompet stamt zijn naam af van het Italiaanse tromba met het achtervoegsel one, hetgeen betekent “grote trompet”. De eerste aanwijzingen die duiden op het bestaan van de trombone dateren van ca. 1487 (in “Inventione et Usu Musicae” van Tinctoris). De oudste bewaarde trombone stamt uit 1587! Na een periode een beetje uit de gratie te zijn geraakt, kwam het instrument in de 17de eeuw weer helemaal terug. Steeds meer componisten gingen het instrument gebruiken, niet alleen in de kamermuziek aan de diverse Koninklijke hoven, maar ook in orkesten.

 

Tegenwoordig is de trombone een van de meest veelzijdige instrumenten. Overal bruikbaar, in iedere stijl of orkestvorm en voor iedere gelegenheid; van begrafenis tot groot feest! Dat laatste is de drijfveer geweest voor de samenstelling van ons nieuwe programma. Julien Hervé heeft zijn collega Pierre Volders, aanvoerder trombone bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, uitgenodigd om zijn geliefde instrument in het zonnetje te zetten. Hij komt optreden met 15 studenten van de tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam. Ze nemen u mee op een bijzondere muzikale reis en gaan in diverse samenstellingen muziek ten gehore brengen van de zeventiende eeuw tot heden. Na het beluisteren van dit programma hopen ze dat u in vuur en vlam zult staan voor de trombone!

De tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam is een ensemble dat wekelijks repeteert o.l.v. de hoofdvakdocenten  Pierre Volders, Jörgen van Rijen en Remko de Jager. Het doel is om het samenspel tussen de studenten op professioneel niveau te brengen, zodat de spelers kunnen functioneren in beroepsorkesten en in kamermuziekensembles. Regelmatig geven ze concerten en worden ze gevraagd voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld openingen en huldigingen. Dit ensemble is zeer internationaal; de musici komen o.a. uit Nederland, Spanje, Portugal, Hongarije, Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Dit ensemble heeft inmiddels drie maal op rij de “Emory Remington Award” gekregen, een prestigieuze internationale prijs waarnaar  trombone-ensembles van over de hele wereld meedingen.

Orgelconcert

Rotterdam Chamber Music Society