Concerten

De zaal, het podium en de Steinway

De Bergsingelkerk is vanwege de uitstekende akoestiek bijzonder geschikt voor concerten en conferenties. Sinds de grondige verbouwing van de kerkzaal in 2018 met onder andere een nieuw podium van ongeveer 100 m2 is de populariteit van de kerk sterk toegenomen. De ruim honderd jaar oude en volledig gereviseerde Steinway B2 vleugel heeft een bijzondere klank, waarbij het duidelijk is dat deze klank anders is dan een moderne vleugel. Maar natuurlijk is de vleugel ook voor moderne muziek geschikt. De bekende pianist Bobby Mitchell die met Het Doelen Ensemble het instrument bespeelde, verklaarde:

“I think the instrument is of extreme high quality. The sound is inviting and varied, and the key depth and action invite the player to look for a variety of sound quality and different modes of attack. The instrument is unlike many Steinways one encounters in a couple of ways and these difference make the instrument unusual and memorable. The key depth and suppleness in the action is one observation that makes the instrument unique, and certainly plays in its favor. The warm but indirect sound is another, a quality that I like very much and a quality that suits the acoustics in the church very well. I think it is a very fine instrument and it would be a pleasure to come and play a recital on it one day!”

Steinway niet alleen voor concerten!

De banken van de kerkzaal zijn origineel maar bekleed en zitten comfortabel. De zaal kan ongeveer 250 bezoekers herbergen. Na afloop kunnen bezoekers koffie en andere dranken nemen in de voorzaal.

Hieronder een overzicht van concerten die in de komende tijd plaatsvinden. Kijk op onze kalender voor een compleet overzicht.

Concertagenda

Badings Belicht

Klassiek en avontuur… de altviool garandeert!

In dit recital worden de oren gespitst op folklore, ritmische expressies, warme klanken en elektronische participatie. Het belooft een waar avontuur te worden waar de altviool en de piano zich samen in zijn rijkdom, warmte en veelzijdigheid laten horen. Duo Buruk-Wieringa bespelen deze belevenis die u meeneemt van Hongarije naar een wereldpremière van eigen bodem.

Geïnspireerd door volksmuziek liet Béla Bartók zich voor zijn composities beïnvloeden door de folklore waar hij hoog in de Hongaarse gebergte mee in aanraking kwam. De sterke, ritmische expressies en volksachtige dansen en wijsjes waaien met een vurige wind over naar Nederland. De Hongaarse-Nederlandse componist Géza Frid brengt zijn Hongaarse afkomst tot uiting en lijkt met zijn sonatine voor altviool en piano moeiteloos te mengen met het Nederlandse muziekleven van de afgelopen eeuw.

De indrukwekkende altviool sonate van Henk Badings lijkt een vergeten parel te zijn. Badings was een vooraanstaande componisten en droeg als componist en ingenieur bij aan veelzijdig oeuvre. Hij ging experimenteel te werk met elektronische muziek. In reactie op Badings’ innovatieve compositietechnieken schrijft componist Oscar van Dillen een nieuw werk voor altviool, piano en elektronica, speciaal geschreven voor de serie Badings Belicht. In zijn compositie Ichnofossils laat Van Dillen u omringen door klankprojecties en u samen met de uitvoerders onderdompelen in de muziek.

Duo Buruk-Wieringa nemen u mee in een waar altviool-piano-avontuur en brengen een indrukwekkende wereldpremière in uitvoering van Van Dillen’s Ichnofossils.

Béla Bartók – Roemeense Volksdansen voor altviool en piano

Géza Frid – Sonatina voor altviool en piano, op. 25

Henk Badings – Sonate voor altviool en piano

Oscar van Dillen – Ichnofossils, IN PREMIÈRE

Kardelen Buruk – Altviool

Ellyne Wieringa – Piano

INFO EN TICKETS: https://ellynewieringa.com/badings-belicht/

Voorjaarsconcert van het MultiCultiKoorRotterdamNoord o.l.v. dirigent Nanne van Hoytema.

Liedjes uit de hele wereld, dat past natuurlijk prima bij ons! Het thema is deze keer het leven zelf: Jeugd-Volwassenheid-Oude dag.
Het gastoptreden wordt verzorgd door Kinderkoor Christophoorkoor o.l.v. Daphne Scherbeijn.

Inloop vanaf 19:00 uur

Entree gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Codarts Chamber Music Concerts 2024

Sinds enige jaren vinden in de Bergsingelkerk de jaarlijkse presentaties plaats van de klassieke kamermuziekensembles van Codarts Rotterdam.

Zo ook dit jaar, toevallig tijdens het weekend van de Heilige Huisjes, op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni 2024. Wat een mooi toeval!

U bent van harte welkom bij de concerten, uitgevoerd door een selectie van de beste kamermuziekensembles.

Het repertoire zal divers zijn; van oude bekende componisten tot aanstormende jonge talenten. De bezetting van de ensembles varieert van strijkkwartet tot koperensemble.

Op dit moment is het programma in de maak. Bent u nieuwsgierig geworden?  Stuur dan een e-mail naarclassicalmusic@codarts.nl onder vermelding van ‘Codarts Bergsingelkerk’.

U ontvangt het programma ruim op tijd, de concerten zijn vanzelfsprekend gratis toegankelijk.

Codarts Chamber Music Concerts 2024

Sinds enige jaren vinden in de Bergsingelkerk de jaarlijkse presentaties plaats van de klassiekekamermuziekensembles van Codarts Rotterdam.

Op dit moment is het programma in de maak. Bent u nieuwsgierig geworden?  Stuur dan een e-mail naar classicalmusic@codarts.nl onder vermelding van ‘Codarts Bergsingelkerk’.

Na de zomer wordt de focus geheel op de klarinet gelegd, en komt klarinettist en artistiek leider Julien Hervé zelf ook weer ‘aan het woord’ op het podium. Nadere informatie volgt, maar vrijdag (25/10) in Charlois en zaterdag (26/10) in de Bergsingelkerk staan de musici garant voor muziek uit alle windstreken, uitgevoerd door Julien Hervé met studenten, ex-studenten en jonge componisten, die samen het Maasklarinet-ensemble vormen.

Musici:
José Fernando, Abraham Gomèz, Julien Hervé, Ken Kunita & Joana Lima