Cultuur

Cultuuragenda

In de adventstijd, de vier weken naar het Kerstfeest toe studeren we samen met de Bergsingelcantorij Christmas Carols in.
U en jij bent van harte welkom om mee te komen zingen! Op 24 december tijdens de Kerstviering Kerk & Wijk en op zondag 25 december tijdens de Kerstviering voeren we de Christmas Carols uit.

Repetitiedata: 29 november, 6, 13 en 20 december
Tijd: 19.00 tot 20.15 uur in de Bergsingelkerk.
Voor meer informatie en opgave bij Edwin Vooijs.

Bergsingelcantorij
De Bergsingelcantorij ondersteunt meerdere keren per jaar de gemeentezang in kerkdiensten en bij concerten. De cantorij zingt bekende en onbekende liederen. De leden van de cantorij repeteren wekelijks op dinsdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

“De man met een filmcamera” (1929)
met live muziek van Rotterdam Kinematic Ensemble
Deze film, deels documentaire en deels filmische kunst, volgt een stad in de Sovjet-Unie van de jaren 1920 gedurende de dag, van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Geregisseerd door Dziga Vertov, met een verscheidenheid aan complexe en innovatieve camerabeelden, toont de film scènes uit het gewone dagelijkse leven in Rusland. Vertov viert de moderniteit van de stad, met zijn enorme gebouwen, dichte bevolking en bedrijvige industrieën. Hoewel er geen titels of vertelling zijn, brengt Vertov op natuurlijke wijze de wonderen van de moderne stad over.
Deze film wordt vertoond met live muziek van Rotterdam Kinematic Ensemble.
Het Rotterdam Kinematic Ensemble is een improvisatiemuziekensemble dat is opgericht om livemuziek uit te voeren tijdens stomme films. Het ensemble werkt binnen de experimentele en improvisatiemuziekgemeenschap van Rotterdam, met een variabele geometrie die de instrumentale set aanpast aan het filmprogramma. Het ensemble wordt gewaardeerd om de intense muzikale improvisatie tussen spelers en interactie met de film, waardoor het publiek een unieke audio-filmervaring krijgt.
Gratis entree – donaties zij welkom.
Doors: 19h
Show: 20h

Teksten lezen we vaak met het verstand, maar dan komen ze vaak niet binnen. Als we aandachtig  lezen en aanwezig zijn bij een tekst kan deze vaak onverwacht open gaan.

In deze korte meditatieve sessies van circa een half uur gaan we lezen en mediteren wij met hart en lichaam.
Een groepje mensen uit de Bergsingelkerk verzorgt afwisselend deze meditaties.

Je kunt aanhaken op elke eerste dinsdag  van de maand vanaf januari 2023.

Contactpersoon: Jan Prij

De erfenis van de Duitse theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) is een blijvende bron van inspiratie en reflectie voor de hedendaagse mens voor wie de vanzelfsprekendheid van God is weggevallen. Tijdens de beide avonden  zal verantwoordelijkheid de rode draad vormen. Voor Dietrich Bonhoeffer  is verantwoordelijkheid ingeweven in de relatie van ons mensen met God, niet weg te denken uit ons mens zijn, wezenlijk dus, maar allesbehalve vanzelfsprekend. Bonhoeffer heeft veel geschreven over de verantwoordelijkheid die de christen op zich neemt, die Jezus wil navolgen. Ook in een van zijn gedichten,  ‘christen en heiden’  wijst hij er op dat de christen naast God staat in al zijn lijden. Zeker zal ook aan de orde komen hoe Bonhoeffer heeft nagedacht over verantwoordelijkheid voor ons in een tijd waarin wij leven alsof God niet bestaat. Hij heeft zich in zijn brieven, waarin hij zijn nieuwe theologische ideeën schreef vanaf april tot augustus 1944, onder andere afgevraagd of wij christen kunnen zijn, totaal a-religieus en behorend tot de wereld?

In twee avonden verkennen wij de betekenis van verantwoordelijkheid in zijn werk. We nemen daarin ook mee wat Bonhoeffer in zijn laatste, onaf gebleven boek “Ethik” over verantwoordelijkheid heeft geschreven. Deze avonden zijn een vervolg op een eerdere serie activiteiten rond het werk van Dietrich Bonhoeffer, maar voorkennis is niet vereist

De avonden beginnen met een inleiding op het thema van Door Hezemans en daarna volgt een groepsgesprek.

Contactpersoon: Jan Prij en Door Hezemans

Verschillende keren kijken wij weer op vrijdagavond films die er toe doen in de BSK en BMVier.

Reserveer alvast in je agenda en houd de zondagsbrieven in de gaten of laat je gewoon verrassen!

Contactpersoon: Katinka Broos