Verslag BergsingelCollege 24 oktober – Goed genoeg?!

Streven naar perfectie is ook maar een utopie
– De Droominee tijdens het BergsingelCollege

Kan en moet het altijd beter? Met die vraag begon Birte Schohaus haar BerginsgelCollege Goed Genoeg?! Ze nam ons mee in vragen als ‘presteren, wat is dat eigenlijk?’ en ‘waar komt het idee vandaan dat we altijd meer, beter, mooier, groter willen?’ Hier en daar kwam haar verhaal pijnlijk dichtbij: presteren is op zichzelf helemaal niet slecht of verkeerd, maar waarom toch die neiging om beter te presteren of mooier, beter te krijgen? De Van Dale vertelt ons dat presteren betekent dat je iets tot stand brengt of dat je goed voor de dag komt. Tegenwoordig betekent het vooral het best mogelijke bereiken. Daar is dus iets cruciaals in de betekenisgeving verschoven. Het best mogelijke bereiken, dat doen we vaak via heel veel vergelijken… met anderen. Het alombekende groene gras van de buren. In tijden van social media zijn er echter zoveel grasmatjes binnen bereik gekomen van ieder individu dat we ons suf vergelijken en er haast geen rem op lijkt te zitten.

In het gesprek met het publiek bleek dat de herkenning van de thema’s groot was. Vooral prestatiedruk, de angst om iets te missen en de angst om te falen zijn herkenbare thema’s. Het was mooi om te merken dat een beladen onderwerp in een ontspannen sfeer besproken kon worden. Een open gesprek over eigen angsten, falen, onzekerheden en ervaren prestatiedruk volgde. Veel mensen stelden vragen, aan Birte of elkaar, en deelden hun eigen ervaringen, gedachten, angsten en zoektochten. Daarom alleen al was het een geslaagde avond.

De Droominee, Rotterdams woordkunstenaar, sloot de avond op een bijzondere wijze af. Hij vatte de avond samen in een spoken word die hij ter plekke van het college en het gesprek daarna had geschreven: een soort voorgedragen gedicht op muziek. Een stukje van zijn samenvatting, waarmee hij ons als luisteraars ‘de wereld weer in zond’:

Als de P ontploft heb je alleen nog resteren
En er zit ook een press in presteren
Dus de druk drukt op eigen hart
Versta jij je lichaam in een wereld vol starters
Wil je bij iemand in een goed baantje staan
Met cum laude Diplomaatjes
Weet dit als je je zorgen maakt
elke dag genoeg heeft aan zijn eigen kwaad.
Schoon genoeg is ook goed
Want komt tijd komt raad
En lang genoeg tegen je eigen ritme in moonwalken
Doet je vallen; buiten de maat
Wat zou het als je faalt