Rotterdam Chamber Music Society

“S16X” op 9 en 11 november 2022 door de Rotterdam Chamber Music Society.

 De RCMS verzorgt een programma gewijd de saxofoon, waarin dit relatief nieuwe instrument zijn kamermuziek-potentie laat klinken.

Met dit programma zet de RCMS de ‘focus’-programmatraditie voort. Deze keer spelen er uitsluitend saxofoons. Johan van der Linden, musicus, componist en pedagoog neemt 15 jonge musici van het AHSO Saxophone Orchestra mee. De opzet is vergelijkbaar met het programma ‘5 x contrabas’ van juli ‘21: een ervaren musicus speelt samen met jonge talenten een programma dat speciaal voor één instrument gearrangeerd is.

Wij hebben Johan van der Linden uitgenodigd om samen met 15 jonge talenten het Rotterdamse publiek van zijn stoel te blazen. Van der Linden (1961) studeerde klassiek saxofoon bij Ed Bogaard van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Voor het beroemde Aurelia Saxofoon Kwartet schreef hij vele succesvolle arrangementen. Als lid van het Nederlands Blazers Ensemble werkt hij ook met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Als solist speelde hij veel premières van saxofoonconcerten. Samen met zijn collega’s van het Aurelia Saxofoon Kwartet ontwikkelde deze begaafde leraar een methode voor saxofoon. Nu is hij hoofddocent saxofoon aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle en het Utrechts Conservatorium (Hogeschool der Kunsten Utrecht).

AHSO is de afkorting van het ArtEz/HKU Saxophone Orchestra. Dit ensemble bestaat uit muziekvakstudenten klassiek saxofoon van het ArtEZ conservatorium in Zwolle en het Utrechts conservatorium (HKU). 15 jonge talenten die maar liefst 7 verschillende typen saxofoons bespelen, van de sopranino tot de bassaxofoon. Zij gaan voor ons een programma verzorgen met uiteenlopende stukken: verrassende arrangementen van Radiohead tot Dietrich Buxtehude, maar ook origineel repertoire speciaal geschreven door Van der Linden voor dit inmiddels bekende ensemble.

Programma

 1. Paranoid Android – Radiohead (arr Johan van der Linden)
 2. Ouverture to Candide – Leonard Bernstein(1918-1990) (arr. Johan van der Linden)
 3. Passacaglia in d (BuxWV 161)- Dietrich Buxtehude(1637 – 1707) (arr Johan van der Linden)
 4. Fantasie in F minor, opus 104  – Alexander Glazunov(1856-1936) (arr. Johan van der Linden)
 5. Silamaka(2013) – Johan van der Linden(1961)

pauze

 1. Nimrod – Edward Elgar(1857-1934) (arr. J.J. Ashley)
 2. Oblivion – Astor Piazzolla(1921–1992) (arr Johan van der Linden)
 3. Peter und der Wolf – Sergei Prokofiev(1891-1953) (arr Merle Wölker)
 4. Concerto en sol mineur  – Carl Philipp Emanuel Bach(1714-1788) (arr. Jacques Larocque)
 5. Mirror mirror – Johan van der Linden(1961)
 6. Czárdas – Vittorio Monti(1868-1922) (arr. Johan van der Linden)
 7. Forrobodo de Queijo – Jim Fieldhouse(1960)

 

Bezetting: Lynn van der Molen – sopranino ; Tessa Piekartz  – soprano 1 ; Mathilde van der Meij- soprano 2 ; Suzanne Boer/Olga Marquez  – alto 1 ; Zane Gerenberga – alto 2 ; Raquel Núñez/Emma van de Pol/Lianne van de Vijver – alto  3 ; José Tadeo Rey García – tenor 1 ; Silvan van den Boom – tenor 2 ; Elisabeth Kleinmeijer  – tenor 3 ; Merle Wölker – baritone 1 ; Nienke Veldhuizen  – baritone 2 ; Mirjam Kwebeman – bass

 De concerten van de RCMS zijn gratis en het is niet nodig te reserveren. Hiermee geven we het publiek de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te genieten van klassieke kamermuziek op hoog niveau. Na afloop kan iedereen naar eigen inzicht en middelen bijdragen.

Meer informatie over RCMS is te vinden op www.rotterdamchambermusicsociety.nl