Open podium: Rotterdam in Slavernij
Open podium in de Bergsingelkerk met Alex van Stipriaan
Hoe is de geschiedenis van Rotterdam verweven met het slavernij_ verleden?
Wat kunnen wij van deze geschiedenis leren? Hoe beïnvloedt het nu nog onze toekomst? Over deze vragen geeft Alex van Stipriaan een lezing en gaan we met hem in gesprek. Hij schreef het bekroonde boek Rotterdam is slavernij.
Ook is hij hoogleraar Caraïbische geschiedenis, evenals initiator en adviseur van interculturele en erfgoed-projecten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
‘Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij, de erfenissen daarvan zitten tussen diezelfde oren, nu is het tijd om met diezelfde oren te gaan luisteren’ Aldus de laatste zin van het boek : En ‘Een op acht bewoners van Rotterdam heeft voorouders die ooit slaaf zijn gemaakt in het Caribisch gebied. Dat is meer dan welke stad in Nederland dan ook. Daaraan gaat een lange en onthutsende geschiedenis vooraf. Dit boek maakt duidelijk hoe die Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe de stad aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en Curaçao.
Zijn onthullend boek dat voorheen onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis blootlegt. is extra actueel nu er in heel de wereld en verhitte cultuurstrijd gaande lijkt. Terwijl de nazaten van de tot slaaf gemaakte terecht hun eigen plaats en recht van spreken opeisen, voelt de blanke witte man voelt zich bedreigt en skaat om zich heen. Hoe met deze strijd om te gaan? Is verdere polarisatie tussen de verschillende groepen te vermijden en hoe dan? En daarbij komt inderdaad ook de vraag boven : Hoe te luisteren?