voorganger: Marjolein den Dulk

Kerkdienst helaas afgelast in verband met het corona virus.

Het is vandaag de 3e zondag in de veertigdagentijd. We lezen in de kerkdienst in de Bergsingelkerk de klassieke lezingen voor deze zondag: Exodus 17: 1-7 en Johannes 4: 5-30. Beide lezingen gaan over water en gebrek daaraan, over letterlijk en figuurlijk dorst hebben, over behoefte hebben aan drinken en aan geestelijk voedsel.

In Exodus 17 gaat het erover, dat het volk in de woestijn dorst heeft, bij een plaats met de naam Massa en Meriba. Dit verhaal speelt na de uittocht. Hadden ze hiervoor Egypte ontvlucht, om in de woestijn om te komen van de dorst? Of moeten ze wat meer vertrouwen hebben op God?

In Johannes 4 horen we het verhaal van Jezus die bij de bron een vrouw ontmoet. Samen proberen ze water te putten. Ze raken in gesprek over water. Maar ze praten langs elkaar heen. Jezus heeft het over figuurlijk water, dat je dorst naar geloof lest. De vrouw heeft het over letterlijk water om te drinken.

De alternatieve roosterlezing is uit Exodus 6: 2-9 en 6: 28-7: 7 Hier gaat het over Mozes in gesprek met God. Mozes moet het volk uitgeleiden uit de benauwdheid van Egypte, maar het volk luistert niet naar hem. Nu moet hij met de farao gaan praten maar dat durft hij niet, want hij is niet zo welbespraakt. Daarom mag hij van God zijn broer Aäron meenemen. Die kan beter praten. Dan durft Mozes wel.

Wie lest onze dorst? Wat geeft ons inspiratie? Wat maakt dat wij wèl durven?

[BSK_2020-03-08