Badings Belicht

Badings Belicht

Klassiek en avontuur… de altviool garandeert!

In dit recital worden de oren gespitst op folklore, ritmische expressies, warme klanken en elektronische participatie. Het belooft een waar avontuur te worden waar de altviool en de piano zich samen in zijn rijkdom, warmte en veelzijdigheid laten horen. Duo Buruk-Wieringa bespelen deze belevenis die u meeneemt van Hongarije naar een wereldpremière van eigen bodem.

Geïnspireerd door volksmuziek liet Béla Bartók zich voor zijn composities beïnvloeden door de folklore waar hij hoog in de Hongaarse gebergte mee in aanraking kwam. De sterke, ritmische expressies en volksachtige dansen en wijsjes waaien met een vurige wind over naar Nederland. De Hongaarse-Nederlandse componist Géza Frid brengt zijn Hongaarse afkomst tot uiting en lijkt met zijn sonatine voor altviool en piano moeiteloos te mengen met het Nederlandse muziekleven van de afgelopen eeuw.

De indrukwekkende altviool sonate van Henk Badings lijkt een vergeten parel te zijn. Badings was een vooraanstaande componisten en droeg als componist en ingenieur bij aan veelzijdig oeuvre. Hij ging experimenteel te werk met elektronische muziek. In reactie op Badings’ innovatieve compositietechnieken schrijft componist Oscar van Dillen een nieuw werk voor altviool, piano en elektronica, speciaal geschreven voor de serie Badings Belicht. In zijn compositie Ichnofossils laat Van Dillen u omringen door klankprojecties en u samen met de uitvoerders onderdompelen in de muziek. 

Duo Buruk-Wieringa nemen u mee in een waar altviool-piano-avontuur en brengen een indrukwekkende wereldpremière in uitvoering van Van Dillen’s Ichnofossils.

Béla Bartók – Roemeense Volksdansen voor altviool en piano

Géza Frid – Sonatina voor altviool en piano, op. 25

Henk Badings – Sonate voor altviool en piano

Oscar van Dillen – Ichnofossils, IN PREMIÈRE

Kardelen Buruk – Altviool

Ellyne Wieringa – Piano 

INFO EN TICKETS: https://ellynewieringa.com/badings-belicht/