Nadere kennismaking met Katinka en Petra

Ken jij de twee predikanten Katinka en Petra van Bergsingelkerk BMVier al? Ze stellen zich in dit bericht graag aan je voor!

Katinka Broos, predikant van BMVier

Katinka Broos, predikant BMVier

Hallo Katinka, waar liggen jouw roots eigenlijk?

Mijn roots liggen in Noord-Groningen, in Ulrum. Daar ben ik geboren. Maar als peuter ben ik verhuisd naar Drenthe, Beilen.
Na mijn middelbare school ging ik in Kampen studeren en daarna werken in Den Haag en later in Rotterdam.

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Ik werkte in Den Haag als Classicaal missionair werker voor en met vrouwen in en rondom de kerken. Maar na een aantal jaren wilde ik meer eerstelijns werken, dichter bij de mensen. Het snijvlak van geloven en het dagelijks leven trok mij wel. De oude stadswijken had ik tijdens mijn studie leren kennen, dat vond ik spannend. Ik solliciteerde dus bij het wijkpastoraat, en daar kreeg ik de Gereformeerde Kerk te Rotterdam-Centrum gratis bij.

Ervaarde je een cultuurshock tussen het platteland van Groningen en  Rotterdam?
De cultuurshock was er toen ik naar Den Haag verhuisde. Ik wilde van mijn leven niet naar de Randstad… dat doet toch niemand vrijwillig!
Maar na mijn studie kwam de baan in Den Haag vrij. Die baan was mij zo op het lijf geschreven dat medestudenten in Kampen met de advertentie naar mij kwamen. Dit past precies bij jou, schrijven!
Bij de overgang naar Rotterdam schrok ik wel een beetje van de directheid en de hardheid van Rotterdammers. Maar eigenlijk lijken ze daarin wel op Groningers, het grote verschil is dat Rotterdammer meteen op je reageren, Groningers kijken eerst de kat uit de boom en komen er later op terug. Maar wel net zo kort door de bocht.

Wilde je altijd al dominee worden?
Nee, helemaal niet. Daarom dacht ik, toen ik was afgestudeerd, dat ik wel even zou moeten wachten tot er een mooie baan voorbij zou komen. Maar eigenlijk kwam de baan in Den Haag al heel snel.
Ik had niet zo’n hoge pet op van dominees. Ik vond ze afstandelijk en uit de hoogte. Ik word heel iebelig van mensen die uitstralen dat ze het beter weten, daar graag over vertellen en niet luisteren…
Toen ik in Rotterdam kwam werken, vond ik het niet zo nodig om dominee te worden. Maar de sollicitatiecommissie vond dat wel en ik wilde heel graag deze baan hebben. Ik ben toen gaan leren voor een kerkelijk examen wat je toen nog moest doen. De kerk had daar wel een goede kijk op: je bent wel theoloog, maar je bent pas een goede dominee als je dat kunt communiceren met gemeenteleden. Dus moest ik een examen doen in de Classis waar ik gedoopt was, dat was voor mij in Warffum. Het ging over bijbelkennis, kerk en belijden, en ik moest een preek schrijven. Natuurlijk had ik ook verzet tegen een aantal van die regels, gezag moet je tarten. Maar uiteindelijk heb ik het gehaald en ben dominee geworden. Ik heb er nooit spijt van gehad.

Heb je tijd voor hobby’s? En zo ja, wat doe je dan?
Ik maak graag lange fietstochten. Op zaterdag fiets ik vaak. Ik lees doordeweeks veel over de bijbeltekst van de zondag en op de fiets ontstaan vaak de ideeën voor een preek. Vroeger reisde ik graag naar verre oorden, maar nu zit ik elke vakantie op de fiets.
Ook lees ik graag, thrillers zijn mijn quilty pleasure. Mijn huis staat vol met boeken ‘voor later’. Ik werk als vrijwilliger in de Leeszaal Rotterdam West en vind het heerlijk daar in de boeken te snuffelen. Maar ik mag van mijzelf alleen een boek meenemen als ik er ook een inlever.

Hoe vier je het liefst vakantie?
Zie bij de vorige vraag. Ik ga al jaren met dezelfde vriendin op fietsvakantie. We overnachten in een tentje, bij kennissen of B&B.
Onderweg gaan we natuurlijk van alles bekijken; maar diep in mijn hart vind ik tijdens mijn fietsvakanties dat culturele gedoe maar niets en zit ik het liefst de hele dag op de fiets. Maar ja, als je samen fietst moet je soms concessies doen. 😊

Wat vind je het leukste aan je vak?
De (levens)verhalen van mensen. Ik vind het altijd weer ontroerend als ze mij daar deelgenoot van maken. En dan gaat het niet alleen om de ingrijpende ervaringen, maar ook hoe mensen tegen hun leven aankijken, gewoon de dagelijkse dingen; de keuzes die ze maken, wat ze belangrijk vinden. Ik vind het mooi om mee te maken hoe al die verschillende mensen proberen samen een gemeenschap vorm te geven. Dat is toch bijzonder!

En wat vind je het lastigste?
Veranderen. En dan vooral de eerste stap, de overgang van het idee naar de eerste fase van de uitvoering van de verandering. Dat klinkt wat abstract misschien. Maar ik vind het heel leuk om met mensen te brainstormen, nieuwe dingen te bedenken. Maar als de eerste stap genomen moet worden naar de uitvoering heb ik altijd iets van: ‘hoe dan’. Ik heb mensen om mij heen nodig die dat eerste stapje wel kunnen zetten, ik lift daarin graag mee en daarna heb je aan mij wel een goede, harde werker.
En altijd lastig blijven conflicten. Ik kan ze steeds beter hanteren, maar vanuit mijzelf heb ik de neiging conflicten te vermijden.
Kijk voor meer informatie over hoe je Katinka kunt bereiken op de contact-pagina.

Petra de Nooy, ambulant predikant BSK

Petra de Nooy, ambulant predikant BSK

Zou je jezelf willen voorstellen als ambulant predikant bij de BSK?

Mijn naam is Petra de Nooy en sinds 1 juni 2023 ben ik als ambulant predikant aan de Bergsingelkerk verbonden. Ik ben nu aan het kennismaken met de kerk, met allerlei mensen en activiteiten. Er gebeurt veel in de kerk en ik heb al veel betrokken mensen ontmoet! Dank voor het welkom en hopelijk tot ziens in de komende maanden.

Waar woon je en heb je hobby’s?
Zelf woon ik in Den Haag, jaren lang heb ik als buurtdominee voor de kerk gewerkt en nu als dominee voor de stad waarbij ik met kerken uit alle achtergronden en culturen samenwerk. De kerk is zo divers als de stad, op allerlei manieren, in daden en talen klinkt het evangelie. Naast dit werk probeer ik met regelmaat het strand te bezoeken en houd ik erg van muziek. Rotterdam en Den Haag hebben veel overeenkomsten, maar ook wel degelijk verschillen. Vroeger heb ik met mijn ouders in Rotterdam gewoond en het voelt al vertrouwd om hier weer terug te zijn en op een OV-fiets door te stad te rijden.

Wat is een ambulant predikant eigenlijk?
Ambulant predikant betekent een tijdelijke predikant in de tijd dat jullie als Bergsingelkerk op zoek zijn een nieuw persoon. Even de praktische info: op dinsdagen en vrijdagen ben ik in Rotterdam. Ik ben er voor pastoraat en gesprekken, kringenwerk en af en toe een dienst op zondag.
Kijk voor meer informatie over hoe je Petra kunt bereiken op de contactpagina.

Deze kennismaking met de twee predikanten is ook te vinden onder ‘Kerk’, ‘Organisatie’, ‘Predikanten’. Bekijk ook eens de andere pagina’s, zoals Kerkenraad of Diaconie!