Verslag – Goed verhaal

Hoe muziek en verhaal bij elkaar kunnen komen bleek maar weer eens tijdens Goed Verhaal op 16 november. Joren Menkveld, jonge verhalenverteller van het jaar 2017, en Edwin Vooijs verzorgden een geheel dat, zo zei iemand, een ‘magisch randje’ had. Waar kwam dat randje vandaan? Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de juiste muziek bij de pakkende passages van het verhaal. Lichte scènes met lichte muziek, dreigende scènes met donkere muziek. Als hoorders werden we zo meegenomen in een verhaal over licht en donker.

Joren vertelde ons een verhaal over oom Famous en zijn dorpsgenoten, ergens in het Wilde Westen, verteld door de ogen van een kind. Het leven lijkt er vredig en rustig, totdat een invloedrijke dorpsbewoner het gemunt heeft op het land van oom Famous. Het verhaal gaat vervolgens verder over de krachten die los kunnen komen als er dingen als afgunst, jaloezie, hebzucht opsteken. En het verhaal laat gelukkig ook horen hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die voor een ander opstaan of die de ander een stem geven.

Tussen de verschillende stukjes van het verhaal in speelde Edwin op orgel en piano. Zijn improvisaties pasten naadloos bij de toon en spanning van het verhaal en dat maakte het alles tot een mooi geheel. Verhalen verdienen het om verteld te worden. De Bergsingelkerk bleek een prachtig decor voor het verhaal en de muziek op 16 november, maar hoe kan het ook anders, op een plaats waar al zo lang verhalen worden verteld en prachtige muziek klinkt?